Quantcast
Channel: VOXPUBLIKA » Vitalie Marinuţa
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7

Gânduri despre neutralitate

$
0
0

Pe data de 23 martie current am participat la emisiunea ”Publica news”, unde am discutat despre ședința CSS. În cadrul emisiunii mi-am expus poziția inclusiv și pe subiectul neutralității Republicii Moldova. Ulterior unele personae mi-au reproșat că atac colegii.
Vreau să menționez că nu am avut în gând să atac pe cineva. Ce e scris cu penița nu ștergi cu bărdița în special când ești persoană publică și specialist notoriu în orice domeniu. Din aceste considerente, în fortificarea argumentului meu am adus un exemplu al poziției colegilor de breaslă, experți în domeniul securității și apărării, actualmente sau foști demnitari de stat, opinia cărora contează. Am făcut referință și la poziția pe acest subiect a sucesorului meu la funcția de Ministru al apărării General maiorul de justiție Valeriu Troienco și a actualului Ministru al apărării Viorel Cibotaru, expert notoriu în problemele de securitate și apărare. Mai mult ca atât, opiniile domnului Viorel Cibotaru sunt deseori folosite ca sursă de referință în lucrările științifice. Personal nu odată am facut referințe la opinia Domniei sale și în lucrarea mea de doctor în științe politice.
La fel ca și domnul Viorel Cibotaru consider că statutul de neutralitate al Republicii Moldova este déjà contraproductiv pentru asigurarea securității țării și actualmente ”este un instrument de menţinere sub control a Republicii Moldova”. Sunt deacord și cu General maiorul de justiție Valeriu Troienco, care în iunie anul trecut a declarat că „situaţia din Ucraina reprezintă un pericol pentru Moldova”, iar Armata Națională are capacități limitate de apărare și că ”a venit timpul ca Republica Moldova să-şi revadă statutul de neutralitate.” După cum putem observa, conducătorii instituției de apărare din ultimii șase ani, toți specialiști în domeniul de securitate și apărare, necătând la apartenența politică și mesajul liderilor săi de partid, au aceiași părere vizavi de subiectul dat. (http://www.timpul.md/articol/%28tirea-zilei%29-republica-moldova-trebuie-sa-examineze-posibilitatea-aderarii-la-nato-60179.html )
Poziția domnului Viorel Cibotaru, exprimată de nenumărate ori public, inclusiv și în interviul acordat postului de radio ”Europa Liberă” în data de 14.05.2014, este puțin mai radicală. Domnia sa considera, cel puțin aceasta reese din inteviu, ”că noi am putea reveni la o situaţie mai mult sau mai puţin echivalentă cu cea care a fost înaintea anexării Crimeii şi invaziei oamenilor verzi în Ucraina.” Deasemenea, cu referință la statutul de neutralitate actualul Ministru al Apărării spunea că ”noi în primul rând trebuie să avem o discuţie publică focalizată asupra acestor probleme, şi la nivelul societăţii, şi la nivelul elitelor, şi la nivelul grupurilor de experţi.” În opinia Domniei sale, pentru menținerea statutului de țară neutră pledează ”proştii, …oameni care mai degrabă se află la primele trepte ale piramidei lui Maslow, …acea parte a societăţii, a elitelor cu mentalitatea aceasta post sovietică, pentru care s-a diluat această înţelegere privind responsabilitatea vizavi de apărarea patriei, vizavi de independenţa, demnitatea naţională.” Apreciere foarte curajoasă, având în vedere că Președintele Republicii Moldova, Comandantul Suprem al Forțelor Armate, dar și toate partidele parlamentare din actuala legislatură, cu excepția Partidului Liberal, s-au expus public pentru menținerea statutului de neutralitate. Domnia sa cred că nu și-a scimbat viziunile odată cu numirea în funcția de Ministru al apărării. (http://www.europalibera.org/content/article/25383986.html inclusiv versiunea audio)
Actualmente neutralitatea este o normă constituțională și trebuie respectată ca și celelalte prevederi ale Legii Supreme. Totodată, tot mai mulți experți, dar și politicieni, se pronunță în favoarea excluderii acestei prevederi din Constituție, fiindcă nu corespunde realității contemporane și pledează pentru o cooperare mai strânsă (poate în perspectivă și aderare) cu NATO. Prin aprobarea la funcția de Ministru al Apărării a domnului Viorel Cibotaru, deasemenea adept al abolirii statutului de neutralitate și susținător al proceselor integraționiste în Alianța Nord Atlantică ca și predecesorii săi, actuala guvernare cimentează mesajul din ultimii cinci ani al specialiștilor cu referință la necesitățile de securitate, inclusiv și militară. În comparație cu anii precedenți retorica partidului comuniștilor, opoziția constructivă din cadrul actualului Parlament este mult mai tolerantă față de acest subiect, ceia ce ar însemna o deschidere pentru dialog. În viziunea mea, aceste fapte arată că majoritatea actorilor politici sunt gata, ori aproape gata pentru o discuție serioasă pe subiectul neutralității și intensificării cooperării cu NATO, poate chiar în perspectiva elaborării Planului de Acțiuni de Aderare.
Nu trebuie de lăsat subiectul dat doar la decizia clasei politice. Societatea civilă trebuie să organizeze cât mai multe traininguri, mese rotunde, dezbateri publice pentru a discuta problemele, căile și metodele de asigurare a securității, beneficiile și problemele menținerii statutului de neutralitate sau a aderării la un sistem de securitate colectivă. Acest lucru este de o actualitate importantă reeșind și din faptul că în curând va fi rescrisă Strategia Securității Naționale și în ea ar fi posibil de menționat o altă abordare decât în actuala. În opinia mea, atât susținătorii, cât și adversarii neutralității în marea majoritate sunt oameni, care doresc bine Republicii Moldova, însă fiecare are viziunile sale asupra asigurării securității și un dialog constructiv este necesar. În ambele tabere sunt oameni eminenți, care au capacitatea să analizeze și să prezinte argumente viabile în susținerea poziției sale. Din aceste considerente, nu cred că trebuie să dăm etichetări unii altora, dar să folosim toate pârghiile legale, toate căile de dezbateri și argumentare pentru a ne asigura o securitate bună, reeșind în primul rând din interesele Republicii Moldova și a cetățenilor ei.

Post-ul Gânduri despre neutralitate apare prima dată în VOXPUBLIKA.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 7

Latest Images